Pay it Forward

‘Pay it Forward’
Geschreven op 26 april 2013
door: Xavier Zeilinga

Vier jaar geleden ging het roer om…

Tot dat moment was ik hoofdzakelijk bezig met hard werken vanuit het oogpunt, kwaliteit leveren en mijn positie verbeteren. Al die uren werken; meer kennis en aanzien verwerven… en waarom eigenlijk? Voor wie deed ik dat? En met welk doel?

Men zegt wel eens dat niets voor niets gebeurt. Wel, het overkwam mij ook en niets te vroeg. Inzicht en de durf mezelf oprechte vragen te stellen. En… ik was niet meer ‘bang’ voor de antwoorden maar keek naar ze uit.

Welke keuzes heb ik gemaakt en waarom. Ben ik er eigenlijk wel zo blij mee? Haal ik echte voldoening uit wat ik doe? En voor het eerst was het antwoord een onomwonden ‘nee’. Geen zaken voor mezelf goedpraten, mooier maken of afzwakken. Gewoon ‘nee’.

En wat was dat een opluchting! Ineens voelde ik me vrij…
Een vrijheid die ik voorheen niet kende. Heerlijk en het mooiste van al, mijn creativiteit kwam weer terug. Ik mocht eindelijk gaan doen wat ik werkelijk wilde…en werd daar goed in.

Nu jaren later besef ik hoe fijn het is om te mogen en kunnen doen wat ik leuk vind. De intrinsieke motivatie zorgt ervoor dat het, wat het ook is, lukt en dat ik er goed in word. Noem het spirituele rijkdom of gewoonweg ‘rust in de kop’.

Het zorgt er bij mij in ieder geval voor dat ik tijd en ruimte heb en effectiever ben. Het gaat niet meer om de vorm, maar om de inhoud en de beleving. Mijn beloning is niet uitsluitend geldelijk, maar veel meer één van een oprechte voldoening. En hoe opmerkelijk ook, het is me commercieel gezien nog nooit zo voor de wind gegaan.

De les die ik hier voor mezelf uit getrokken heb is nu vast wel duidelijk, maar hoe houd ik het vast… En weer kwam ik tot een inzicht. Eerst door een film en later door een kennis en collega die de exacte woorden gebruikte; Pay it Forward. De gelijknamige film is m.i. een aanrader en de achterliggende gedachte ronduit briljant!

Beteken iets voor een ander daar waar hij/zij struikelt, in ruil daarvoor zal hij of zij datzelfde doen voor iemand anders. De sleutel is dat het ‘waardevol’ moet zijn voor de ontvanger.

Aan persoonlijke begeleiding, coaching of psychosociale hulpverlening is binnen werkomgevingen steeds meer behoefte en dit is tegenwoordig breder geaccepteerd.

Dat is op zich mooi, maar wat nu als je geen werk meer hebt en misschien wel de eindjes aan elkaar moet knopen om in je levensonderhoud te voorzien… Deze mensen mogen niet van hulp verstoken blijven.

Er zijn allerlei, commerciële en niet commerciële initiatieven om deze doelgroep te ondersteunen… Prachtig! Hierin zou Pay it Forward prima passen!

Persoonlijk kan ik zeggen dat het fantastisch is iemand te mogen ondersteunen die door een moeilijke fase in het leven gaat. Het feit dat dit niet betaald kan worden is zeker niet leidend!

Mijn tijd en kwaliteiten voor jou… En de jouwe voor iemand die het nodig heeft. Idealisme of rijkdom, zegt u het maar…

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *